U bent hier: Home / Nieuws / Robots fabriceren architecturale zonnewering

Robots fabriceren architecturale zonnewering

De vier verschillende constructies – die je kan bezichtigen aan het onthaal van het Departement Architectuur in Leuven – zijn het eindresultaat van een korte ontwerpstudio met negen eindejaarsstudenten van de opleiding burgerlijk ingenieur architectuur (Faculteit Ingenieurswetenschappen, campus Leuven) en architectuur (Faculteit Architectuur, campus Sint-Lucas Gent).

Deze interdisciplinaire studio werd georganiseerd door prof. Andrew Vande Moere, in samenwerking met Vincent Huyghe van UCL - Bartlett School of Architecture in Londen, dr. Corneel Cannaerts (campus Sint-Lucas Gent) en prof. Herman Bruyninckx (Werktuigkunde). In deze studio maakten de studenten kennis met het parametrisch programmeren van een ruimtelijke structuur, en het omzetten ervan naar een bouwbaar fabricatie proces dat grotendeels werd uitgevoerd door twee industriële robotarmen uit het robotics lab van het departement Werktuigkunde.

Door de intensieve en open begeleiding werden deze structuren ontworpen en daarna fysiek gebouwd in een periode van 2 weekeindes, waarin er intensief werd gemodelleerd, gestapeld en genageld. Ondanks het nog gebaseerd is op het stapelen van houten latten, vormt het eindresultaat een tastbare demonstratie van de relatief onontgonnen mogelijkheden van robotische technologie in architectuur.