U bent hier: Home / Praktisch / Leerkrediet

Leerkrediet

Elke student krijgt een leerkrediet van 140 studiepunten bij de start in het hoger onderwijs. Deze studiepunten heb je nodig om te kunnen inschrijven voor een basisopleiding. Een jaar voltijds studeren komt overeen met 60 studiepunten. Kies je voor een voltijdse inschrijving, dan zet je per academiejaar 60 studiepunten van je leerkrediet in. Van de 140 gaan er bij inschrijving 60 af, je houdt 80 studiepunten over.
Slaag je voor al je opleidingsonderdelen, dan worden je 60 studiepunten weer bij je leerkrediet toegevoegd en heb je opnieuw 140 studiepunten. De studiepunten van de opleidingsonderdelen waarvoor je niet slaagt, verlies je. Ook de studiepunten van getolereerde opleidingsonderdelen ben je kwijt. Studenten die geen studievoortgang maken en na een aantal inschrijvingen op een negatief leerkrediet stranden, kunnen niet zonder meer herinschrijven. Een hogeschool of universiteit kan in dat geval een inschrijving weigeren of een verhoogd studiegeld vragen. Dat is maximum het dubbele van het normale studiegeld.

Bonus
Omdat de overgang van secundair naar hoger onderwijs niet altijd even vlot verloopt, krijgt elke student bij het begin van de rit wat extra krediet. De eerste 60 studiepunten die je verwerft, worden dubbel terug bij je leerkrediet geteld.
Deze bonus geldt niet voor studenten met een creditcontract. Indien het niet je bedoeling is een diploma te behalen, kan je voor één of meerdere opleidingsonderdelen inschrijven met een creditcontract.
Meer informatie kan je vinden op www.kuleuven.be/leerkrediet